Voor je kijken

In een groep doe je sommige dingen beter als je niet sociaal doet :).
De meeste mensen kijken elkaar aan als ze met elkaar praten. In onze cultuur zijn we dat gewend en voor velen hoort het ook zo. In sommige situaties is dat niet handig/verstandig. Bijvoorbeeld in de auto. Dan is het goed als de bestuurder naar de weg kijkt en niet naar zijn gesprekspartner.
Ook in een groep fietsers wordt er veel gepraat en veel naar elkaar gekeken.

Bij het fietsen in een groep is het veiliger om naar voren te kijken en niet naar de buurvrouw. Praten doe je van mond tot oor. De ogen blijven op de weg gericht.

Net als wanneer je handen niet bij de remmen houdt, levert het kijken naar je buurman, dus het niet kijken naar de weg, een reactievertraging op. Het hoeft niet per se tot een ongeluk te leiden, maar het gedrag van de groep als geheel wordt wel veel onrustiger en je kunt minder compact rijden.

Het praten met je buurman en toch naar de weg kijken is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarin moet je oefenen. En elkaar coachen. Met name degene die achter een stel fietst dat elkaar voortdurend aankijkt: bemoei je er vriendelijk tegen aan. Zeg ze dat ze naar voren moeten kijken.

 

Copyright Slimmerfietsen.nl

Gerelateerde Afbeeldingen: